mikhael

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako si svojpomocne rozšíriť tím.

:)
  K napísaniu tohto článku ma inšpirovala situácia zo života, ktorú som zažil včera. Náš tím sa rozširuje, a pretože z Košíc pracujeme len dvaja, tak som s novým človekom musel robiť pohovor práve ja. Ako ma ale mnohí poznáte, som človek veľmi premýšľavý, a tak som sa snažil spísať si kvality, ktorými by mal nový člen tímu disponovať.

  Takže prišiel mi email so životopisom. Perspektívny kandidát, čo podľa životopisu vie takmer všetko. Ale čo sa za tým skutočne skrýva? Musíme mať na zreteli, že v tíme existuje taká abstraktná vec ako chémia. Ak teda chceme zaručiť, aby sme fungovali dlhodobo, musíme brať na zreteľ aj tento aspekt. To je podľa mňa na pohovore najzložitejšie, pretože odhadnúť kandidátov vplyv na chémiu tímu je ako uhádnuť, čo za hračku nájdete vo vajíčku Kinder. Naučiť sa dá podľa mňa čokoľvek, no ak si s človekom „nesadnete“, to len bude neplecha.

  Čiže o čom celé toto vlastne je? Nuž, ak nepatríte medzi troch najtolerantnejších ľudí na svete, po čase môžete z istých osobnostných charakteristík tímového spoluhráča dostať tzv. ponorku. A pretože ponorky sú tvory veľké, neobratné a železné, nie je to nič príjemné mať ju v tíme. Na prvý pohľad môže ísť o úplne normálne maličkosti, ktorých podstatnosť sa pod váhou desaťhodinového spoločného pobytu v práci zvyšuje exponenciálne. No a ak chcete v tíme fungovať, máte na výber len dve možnosti. Buď to všetko mlčky pretrpieť, čo vás možno nakoniec doženie k výpovedi/zmene tímu, alebo to vyriešiť konfrontačným konfliktom, čo vás paradoxne taktiež môže dohnať k tomu istému. Veď neexistuje predsa nič lepšie, ako „tichá domácnosť“ medzi testerom a developerom, ktorí majú veľmi úzko spolupracovať.

  Tu je teda len zopár príkladov tzv. problémových charakteristík, ktoré (ako súdruhovia z reklamy na Kozmodix hovoria) môžu mať v živote nedozierne následky. Čítajte pozorne, ide predsa o vašu budúcnosť.

Otázkár nekonečný (dialogus infinitus)
Tento druh sa vyskytuje takmer v každom tíme, a niekde je dokonca vítaný z otvorenou náručou. Prejavuje unikátny a dokonale reálny záujem o vašu osobu, neustále sa pýta ako sa máte, čo máte nové a hneď obratom podáva informácie zo svojho súkromia. Najprv ide o pozornosť vskutku milú, no ak s ním prídete do kontaktu každý deň, začne to byť celkom neúnosné. Rovnako tak vás z kuchynky len tak nepustí, pretože ak chcete odísť, len zvýši hlas a pokračuje v rozprávaní ďalej. Ak takýto exemplár sedí hneď vedľa vás, dobačovali ste. Ak si dáte dole slúchadlá, alebo nadviažete očný kontakt spustí sa a nezastaví ho ani upozornenie od nadriadeného.

Nadšenec prílišný (entuziastus maximus)
Tento tvor má širokospektrálny záber. Za všetky odvetvia spomeniem napríklad nadšencov športových, nadšencov online hier, nadšencov prírodných, ale je ich omnoho omnoho viac. Spoločným menovateľom všetkých je nutkavá potreba presadzovať svoje záujmy nad záujmy kohokoľvek iného a rozprávať o nich do bezvedomia. Áno, sprvoti je celkom príjemné dozvedieť sa niečo nové o sfére, kde ste totálny analfabet, no po čase toho máte celkom dosť. Pre nich je to celý život, a tak nevedia rozprávať o ničom inom.

Výživník zdravý (nutrilonus perfektus)
Predposledný exemplár, pri ktorom sa pristavím, je práve tento. Niektoré teórie identifikácie tvorov na pracovisku ho zaraďujú do čeľade Nadšencov, no podľa mňa si zaslúži vlastný odstavec. Vyskytuje sa najmä v kuchynke v čase obeda, kde farbisto komentuje jedlá všetkých zúčastnených. Samozrejme, nič nie je dosť dobré, lebo to buď obsahuje mäso, alebo práveže neobsahuje dostatočný podiel bio-potravín. Nebýva v kolektíve veľmi obľúbený, pretože dokáže z dokonalého obedu urobiť nedokonalý zážitok nehodný žitia. Jednak vás núti ochutnávať tie jeho ultra-zdravé pokrmy a potom vám bude vysvetľovať, že nesójový rezeň chutí rovnako ako ten sójový. Všetci vieme, že to nie je pravda. Inak by totiž nik nejedol nesójové veci, všakáno.

Krátkodobec šplhavý (temporarus povrazus)
Tak na tohto pozor dámy a páni. Ide o čoraz viac rozšírený druh, vyznačujúci sa snahou o krátkodobé zotrvanie v aktuálnom životnom prostredí, pretože „rúbe“ o dosť vyššie. Nič nepoteší viac, ako keď si niekoho dva mesiace školíte, venujete mu ešte aj tú poslednú kvapku potu a on si odíde. Len tak. Dbajte teda na otázky ohľadom jeho dlhodobého zotrvania v tíme. Ak sa nebodaj preriekne, že v minulej firme bol IBA developerom, ale potom ho rýchlo povýšili, ruky preč. Keď máte tím, kde treba naozaj tvrdo makať a možnosti na kariérny postup sú minimálne, tento človek nie je pre vás.

  Tak toľko k tomu, ako si svojpomocne rozšíriť tím. Vy sami musíte najlepšie vedieť človeka odhadnúť za tú hodinku, čo pri ňom na pohovore môžete stráviť. Ale pozor. Ak na pohovor s kandidátmi do vášho tímu pozvaní nie ste, nedá sa nič robiť. Podľa mňa by tam byť mali, ale čo narobíme. Veď predsa v pracovnom kolektíve strávite viac času ako s vlastnou rodinou, tak si poriadne rozmyslite, koho do tejto rodiny pozvete. Kľúčom k úspechu podľa mňa nie sú dokonalé znalosti, ani perfektne nastavené procesy. Je to práve tímová chémia a ten pocit, keď sa na ľudí v práci (a do práce všeobecne) dokážete každé ráno tešiť.

Vety spojene bodkami | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014